De Tweede Kamer is er nog niet van overtuigd dat een snelle beursgang van ABN Amro verstandig is. Dat bleek woensdag in een Kamerdebat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, die ABN wil voorbereiden op een mogelijke beursgang in 2015.

Oppositiepartij CDA noemt een beursgang op korte termijn onverstandig. De PVV wil het zo snel als verantwoord, maar niet tegen elke prijs. Langer wachten kan de prijs laten stijgen, meent de PVV. De SP noemde de beursgang eerder een doldwaze actie.

Maar ook Henk Nijboer van regeringspartij de PvdA aarzelt en heeft nog veel vragen aan Dijsselbloem. Hij wil zeker zijn dat de publieke belangen bij een beursgang ,,geborgd” zijn.

Kabinetsvoornemen

De VVD steunt het kabinetsvoornemen wel volledig. Kamerlid Aukje de Vries vindt net als Dijsselbloem dat de staat geen blijvend minderheidsaandeel of een gouden aandeel moet aanhouden. ABN-topman Gerrit Zalm pleitte daar onlangs in een hoorzitting in de Kamer nog voor.

Vragen waren er in de Kamer over de constructie die Dijsselbloem voor ogen heeft, om ABN te beschermen tegen een vijandige overname die het voortbestaan van de bank zou bedreigen. Het kabinet wil daarmee voorkomen dat ABN nogmaals wordt gekocht en opgesplitst, zoals in 2007 gebeurde.

In het jaar erna redde het toenmalige kabinet ABN Amro door het te kopen voor 16,8 miljard euro. Inmiddels is volgens Dijsselbloem 21,66 miljard in ABN gestoken. Andere berekeningen lopen op tot 28 of 30 miljard euro, inclusief de kosten voor verzekeraar ASR.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl